Sve što ste trebate znati o podovima od betona

Betonski podovi, kao trend, istisnuli su dugogodišnju dominaciju keramičkih pločica, parketa i laminata, a beton je postao poželjan i na zidovima, stropovima i podovima u svim prostorijama stana, pa čak i spavaćoj sobi.

Podovi od betona

Betonski podovi, kao trend, istisnuli su dugogodišnju dominaciju keramičkih pločica, parketa i laminata, a beton je postao poželjan i na zidovima, stropovima i podovima u svim prostorijama stana, pa čak i spavaćoj sobi.

Podovi od betona

Podovi od betona do pred desetak godina bili su posve nezanimljivi, pa čak i nepoželjni. Danas su veliki hit! S novim tehnologijama proizvodnje i završne obrade postaju nenametljiv i elegantan materijal za suvremene interijere.

Dokazuju to i brojeni primjeri koje zapažamo na Instagramu i Pinterestu, a i blogerice, specijalistice za unutarnje uređenje često hvale betonske podove kao kreativnu podlogu za svoje minimalistički opremljene stanove i kuće.

 

Podovi od betona odlično se uklapaju u minimalistički interijer

Betonski podovi, kao trend, istisnuli su dugogodišnju dominaciju keramičkih pločica, parketa i laminata, a beton je postao poželjan i na zidovima, stropovima i podovima u svim prostorijama stana, pa čak i spavaćoj sobi. 

Polirani betonski podovi naročito su interesantni. Njihov gladak, često obojani, završni izgled pruža idealnu paletu za moderne interijere.

=

Karakteristike PODOVA OD BETONA su slijedeće:

  • jednostavni su za čišćenje
  • gotovo neuništivi
  • ne izazivaju alergiju
  • beton možete prilagoditi vlastitim željama i ukusu
  • na raspolaganju vam je mat, sjajni, obojen, izrezbaren ili kakav drukčiji

I u ovom se slučaju pokazuje da je manje, zapravo – više! Jer, beton je jednostavan i podatan materijal! A pristaje svakom stilu uređenja!

S obzirom da ga se industrijski proizvodi beton, ipak, najbolje izgleda u industrijskim prostorima i interijerima u kojima su istaknuti cigleni zid i metalni detalji, ali zaista vrlo lijepo može pristajati i toplim obiteljskim domovima u kombinaciji s dobro odabranim bojama i teksturama.

 
 

Pod od betona u kombinaciji sa “toplim” drvenim namještajem

Ipak, ako niste skloni betonu, potražite na ovome mjestu neku od drugih vrsta podnih obloga i pronađite svoj „najprikladniji“ pod!

Beton (samo) kao podloga

Premda je betonski estrih služio do nedavno samo kao podloga na koju su stavljani drugi materijali odnosno obloge, sada je on posve ravnopravan s tradicionalnim oblogama poput drveta, laminata, parketa ili tapeta. Arhitekti ga jako vole. Dizajneri interijera također. Sudeći po fotografijama na internetu mnogi njihovi klijenti poslušali su preporuke i ugradili u svoje domove betonski pod.

Glavni „strahovi“ od betonskih podova bili su njegova (naizgled) grubost i hladnoća. Ljudi nisu mogli zamisliti svoje domove s betonskim podom jer su imali osjećaj kako će im životni prostor izgledati poput industrijske hale ili garaže.

Kako dom s betonskim podom učiniti „toplim“

S obzirom na svoju neutralnu sivu boju, s betonom možete kombinirati i jarke, tople boje namještaja ili dekora.

Pomno odabrana rasvjeta s mekim svjetlom također je savršena kombinacija s betonom. Osim što ga utopljuje i daje mu atmosferu, meko svjetlo čini ga i sofisticiranim. Osim efektne rasvjete i jarkih, šarenih detalja, dizajneri savjetuju da ne pretjerujemo u površinama s betonom – neka to bude samo pod ili jedan zid u prostoriji. Također, trebalo bi ga kombinirati s toplim materijalima poput drveta.

 

Idealno bi bilo u prostor s betonskim površinama ugraditi kamin, makar i električni ili na bioetanol. O takvim kaminima čitajte ovdje!

Beton je materijal velike trajnosti što ga čini odličnim odabirom za kuhinju ili kupaonicu. Dakle, možda je vrijeme da se odvažite…

Vrste betonskih podova

Betonski pod može biti monolitan – izliven na mjestu ugradnje ili može biti ugrađen u obliku ploča.

Nije nužno da ostane u svojoj prirodnoj, neutralnoj boji – dodavanjem bojanog agregata tj. pijeska, posebnog cementa, boje u betonsku smjesu ili bojanjem površine, dobit će se vrlo atraktivna podna obloga koja će sjajno izgledati u svim suvremenim prostorima opremljenim minimalističkim namještajem ravnih linija

Ako se odlučite za betonsku podlogu u hrapavoj varijanti, vodite računa o tome da se ovakvi podovi najbolje održavaju metenjem i brisanjem vlažnom krpom, dok se deterdženti ne preporučuju jer ih je teško isprati.

Glatke betonske podloge poželjno je zaštititi premazom, što će uvelike olakšati održavanje, a ovakve su površine i rijetko klizave.

Mala preporuka: na betonske i epoksidne podne obloge ne savjetuje se stavljanje tepiha!

Efekt betona ulaštenog voskom

U specijaliziranim trgovinama sada se može kupiti i premaz uz pomoć kojeg dobivate efekt betona ulaštenog voskom. Za urbani i moderan interijer taj je premaz odličan, a uz to je i multifunkcionalan i jednostavan za primjenu na raznim površinama. Upotrebljiv je za podove zidove, kupaonice, tuš kabine, radne površine.

Premaz daje satenski sjaj, periv je, trebat će vam 3 litre za 15 m2 podloge.

Takav premaz može se upotrijebiti na svim čvrstim, čistim i suhim te potpuno glatkim površinama. Na zidovima je potrebno prethodno nanijeti sloj temeljnog premaza.

 

Proizvođači savjetuju slijedeće – na betonske podove nanesite sloj temeljnog premaza za pod. Na radne površine i zidne pločice nanesite temeljni premaz za radne plohe i pločice. Držite se, pri tome, uputstava za upotrebu s ambalaže temeljnog premaza. On nije pogodan za nanošenje na tapete.

Nakon toga aplicirajte dva završna sloja koji će dati efekt betona premazanog voskom.

Tekućinu dobro promiješajte prije upotrebe. Na pripremljenu podlogu nanesite vrlo tanak i ravnomjeran sloj premaza koristeći nehrđajuću gladilicu. Nakon 4 sata sušenja nanesite drugi, također vrlo tanak sloj, na isti način.

Prilikom nanošenja drugog sloja, rubovima gladilice, prema želji, formirajte vizualno ujednačeniji ili nepravilniji završni izgled. Vrijeme sušenja dva sloja je 8 sati.

Nakon sušenja, po želji ispolirajte površinu s vrlo finom čeličnom vunom kako bi napravili satenski sjaj. Ukoliko želite grublji i mat završni izgled, tada nije potrebno poliranje.

Važno: debljina oba sloja premaza ne smije biti veća od 1mm. U protivnom mogu nastati površinske mikro pukotine prilikom sušenja.

Brzina gradnje montažne kuće
Postavljanje montažne kuće je zaista brzo, međutim, kao i svaka druga gradnja, pripreme i izrada pripremljenih dijelova kuće traje eventualno malo kraće od obične gradnje.
Montažna kuća nije jednako ekološka kuća
Montažna kuća je kuća koja je građena određenom tehnikom, što ne znači da je ona definirana kao ekološki prihvatljiva ili neprihvatljiva. Izbor materijala, njezin energetski učinak i prateći sustavi mogu montažnu kuću svrstati u neki razred ekološki prihvatljive gradnje.
Gradnja montažne kuće nije jeftina
Osim što je opći dojam da se montažne kuće grade u mjesec dana, tako je pogrešan dojam i o cijeni. Kvalitetna montažna kuća nije jeftina.
Preciznost je važna
Izrada i montiranje elemenata kuće može biti vrlo komplicirano i problematično, što u konačnici investitor ne mora primjetiti kod primopredaje. Raspitajte se kod korisnika takvih kuća o zadovoljstvu s izvođačem.